dinsdag 25 maart 2014

84/365



Lampernisse

Deze namiddag deed ik samen met Diana het Zannekinwandelpad (6,4 km) in Lampernisse op het grensgebied van Diksmuide en Alveringem. Je wandelt er langs rustige wegen en graspaden langs weilanden, akkers, sloten en grachten.
Het wandelpad is genoemd naar Nicolaas Zannekin een Brugse ‘buiten-poorter’ die op een hoeve woonde in Lampernisse en tussen 1323 en 1328 aanvoerder was van de Kerels van Vlaanderen, boeren en stedelingen die in opstand kwamen tegen de Franse koning en zijn geestesgenoten, de Graaf van Vlaanderen en de kerkelijke overheid. Hij streed 5 jaar lang tegen de Vlaamse onderdrukking en de belastingdruk die bijna volledig op de gewone man werd geschoven. (is dat laatste ooit anders geweest?). Zannekin sneuvelde samen met duizenden Kerels op 23 augustus 1328 in een gevecht met het Franse leger aan de voet van de Casselberg. Deze nederlaag betekende het einde van de boerenopstand.

Op de foto van vandaag zie je tegen een donker gekleurde onweershemel het dorp Lampernisse met zijn centraal gelegen kerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten