dinsdag 25 februari 2014

56/365



P Sluis

Ik herinner mij dat peter Gerard zaliger, een verwoed kweker van wat hij ‘muils’ noemde, de kruising van kanaries en distelvinken, vogelzaad kocht van P. Sluis.
Je kan nog vaag de publiciteit van voeders P. Sluis lezen hoog boven op een muur aan de kop van de vaart. Had P. Sluis daar een filiaal of fabriek? Had ‘De Hanekop’ ooit te maken met P. Sluis? Ik weet het niet…


Hoe het P Sluis is vergaan kan je hieronder lezen.

Uit de oude doos
P. Sluis, Pluimvee, Vee- en Vogelvoederfabriek N.V. begon haar bestaan reeds in het jaar 1823. Het bedrijf aan de N.Z. Voorburgwal te Amsterdam werd eerst gedreven door een zekere heer Eversdijk, die handelde in bloemzaad en tuinbouwzaden. In 1890 nam een ondernemende jongeman het bedrijf over. Dat was P. Sluis, geboren in Andijk, een geboren liefhebber van vogels en pluimvee. Vrijwel direct verkocht hij aan zijn klanten mengvoeders. Dat werd een groot succes. Zijn zaak heette de ‘Leidsche Zaadwinkel’. De zaak floreerde. In het jaar 1916 stond aan de noordzijde van Smal Weesp een aardappelmeelfabriekje dat failliet was gegaan. P. Sluis kocht die fabriek en begon aan de Geinbrug met de productie van pluimvee-, vee- en vogelvoer. Het werd tenslotte een grote organisatie met ongeveer 280 werknemers in de binnen- en buitendienst. Veel aandacht voor de export.
Op 10 november 1952 overhandigde de toenmalige burgemeester aan de directeur, de heer Herman Sluis, de oorkonde van de Hoge Raad van Adel, waarbij aan het bedrijf het predicaat ‘Koninklijke’ werd verleend. Zoals gezegd, Sluis was een begrip en dat was voor een niet-onbelangrijk deel te danken aan de enorme reclame inspanningen. In 1915 naar Weesperkarspel gekomen, had de fabriek die overigens in 1923 al haar 100-jarig bestaan vierde, tijdens de topjaren tussen de 275 en 300 werknemers in dienst en werd er in licentie geproduceerd en geëxporteerd naar alle West-Europese landen. Het einde van de ‘Koninklijke’ kwam aan het einde van de jaren zestig in zicht, toen Felix/Bonzo in Etten-Leur in 1969 het vogelvoedersegment (kleinverpakkingen) van het bedrijf kocht en in Weesperkarspel alleen de mengvoeders achterbleven. Felix/Bonzo werd korte tijd daarna zelf overgenomen door Purina en dus was in de ogen van de nieuwe eigenaren een logo geboden. De ‘hanekop’ werd in 1973 gestyleerd, maar was helaas geen succes. Purina ging jaren later zelf over in handen van het Amerkaanse concern Quaker Oats. De merkrechten zijn nog een aantal malen van eigenaar gewisseld. Het merk is op dit moment eigendom van Holland Diervoeders B.V.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten