donderdag 10 april 2014

100/365



De benedenverdieping van ‘De Directeurswoning’

Deze namiddag bezocht ik de tentoonstelling ‘De Dweil als Alibi’ in 'De Directeurswoning' aan de Hendrik Consciencestraat. Geen foto van één of ander kunstwerk!
Ik koos voor een totaalbeeld van de benedenverdieping.

ALIBI GENOOTSCHAP presenteert “BELGIAN ART-MOP”
Creaties door 30 hedendaagse kunstenaars rond de klassiek Belgische Dweil met tricolore streep.
Van 14 maart tot en met 21 april 2014 in de Directeurswoning i.s.m. De Spil
Het Alibi-Genootschap – gesticht op 1 april 1992 te Kortrijk – bestaat uit een groep kunstzinnige vrienden, die sinds 1992 projecten organiseren om de innovatieve kracht van jonge artiesten en creatievellingen een duwtje te geven in hun artistieke evolutie. Het is een genootschap met een wisselende bezetting waarvan de leden vandaag zijn Jan Van Praet als voorzitter, designcritica Moniek Bucquoye, ere-museumdirecteur Lieven Daenens, journalist Pierre Darge, Hermine De Groeve (Galerie S&H De Buck), Voka-directeur Jo Libeer, politierechter Mireille Schreurs, radio-presentator Klara Kurt Van Eeghem, marketeer Piet Vandekerckhove, advocaat Frank Vyncke en modejournaliste Veerle Windels. Het Alibi-Gentootschap realiseerde in de loop der jaren meer dan 25 projecten. Een van de laatste projceten had als insteek: Belgische chocolade met de bedoeling dit exportproduct wat meer glans en schoonheid te gevn. Vormgevers en kunstenaars hebben tientallen pralines ontworpen die in productie werden genomen en verspreid.
Het jongste project is opgehangen aan de nationale Belgische dweil: een dikke witte wollige schoonmaakdoek van puur katoen met een dunne streep in onze nationale driekleur geproduceerd en ter beschikking gesteld door de N.V. Bogatex uit Ingelmunster. Aan de kunstenaars werd gevraagd: doe iets met dat voorwerp waardoor het een artistieke meerwaarde krijgt. Foto’s, video’s, schilderijen, multi-media objecten en sculpturen van minuscule formaten tot monumentale werken werden gerealiseerd door Black Balloon, Johan Clarysse, Siegfried De Buck, Jean De Groote, Nadine De Meester, Stefanie De Vos, Jennifer Dujardin, Masashi Echigo, Meltem Elmas, Nick Ervinck, Ilka Helmig, Philip Henderickx, Conny Kuilboer, Stéphanie Leblon, Jean-Paul Lespagnard, Maaike Leyn, Karl Mechnig, Jonathan Paepens, Odilon Pain, Jasmine Sellier, Johan Stock, Manuel Antonio Suarez Eiris, Stefaan Van Biesen, Jan Van Den Abbeel, Bart Vanwalle, Sven Verhaeghe, Karen Vermeren, Liesbet Verschueren, Piki Verschueren en Colin Waeghe. De diversiteit, maar vooral de nieuwe linken en interpretaties van de kunstenaars zorgen ervoor dat u als bezoeker met een hernieuwde aandacht de dweil bekijkt, onvermoede relaties en invloeden of inspiratie ziet oplichten en wie weet … straks hebben we met zijn allen nog heimwee naar onze tricolore dweil!
In De Spil wordt één videowerk op groot formaat geprojecteerd.
De Directeurswoning is de centrale locatie waar alle andere kunstwerken worden gepresenteerd, in samenwerking met Stad Roeselare.
De tentoonstelling loopt van 14 maart tot en met 21 april 2014. Openingsuren: van woensdag tot en met zondag van 14.00u. tot 18.00u.. Gesloten op maandag en dinsdag. Directeurswoning: Hendrik Consciencestraat 10 Roeselare – www.dedirecteurswoning.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten