maandag 7 april 2014

97/365


Geelbuik en geelwang

Het is vrij algemeen geworden dat je roodwang- geelwang- en geelbuikschildpadden
aantreft in parkvijvers. Behalve de roodwang waterschildpad die niet meer mag ingevoerd worden zijn de andere soorten nog te koop in dierenspeciaalzaken. Ze zijn afkomstig uit de centrale staten van Amerika en Mexico waar ze leven in een subtropisch klimaat. Ze groeien behoorlijk snel en vaak worden ze gedumpt wanneer ze te groot geworden zijn.
Zo zitten er bij ons in de Grote Bassin, maar ook in het vijvertje van het stadpark naast het Dienstencentrum Schiervelde. Vanmorgen lukte het mij om de geelbuik- en de geelwangschildpad samen op de foto te zetten. Aan de hand van de tekst hieronder kan je ze gemakkelijk onderscheiden.



Onderscheid tussen de Trachemys Scripta soorten: 
Oftewel wat is het verschil tussen een roodwang, geelwang en een geelbuik. Het verschil tussen een roodwang en geelwang is duidelijk. Een roodwang heeft een rode wang, en een geelwang een geel-oranje wang. 
Het verschil tussen de geelwang (Trachemys Scripta Troostii) en de geelbuik (Trachemys Scripta Scripta) is minder duidelijk. Het verschil zit vooral duidelijk in de tekening op het hoofd. Het is onzin dat een geelbuik een geheel geel buikschild heeft, dat is vrij zeldzaam. Vaak hebben ook geelbuiken zwarte stippen op het buikschild. De geelbuik heeft achter het oog een iets gelere vlek in de vorm van een S. Daarnaast lopen de strepen in een V-vorm, ze komen samen richting de bek van de geelbuik. Een geelwang daarentegen heeft echt strepen, en dus geen V-vorm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten